עלייה חדה ב מחירי הדיור בבריטניה כתוצאה מעליית שיעור מס הבולים – תתכן נקודת מפנה לגבי מרכז לונדון.
פעילות ערה מורגשת בשוק הדיור בבריטניה במהלך הרבעון הראשון של 2016, ככל הנראה בעקבות עלייתו הצפויה של מס הבולים על דירות להשכרה.
על פי הממוצע הכלל ארצי, עלה מחירו הממוצע של בית בבריטניה ברבעון הראשון של 2016 ב- 5.3% (בהתאמה לאינפלציה של 5%). מחיר בית ממוצע כעת עומד על 198,564 ליש"ט (286,806 דולר ארה"ב). עלייה זו משקפת את המשך מגמת עליית המחירים לעומת הרבעון השלישי והרביעי אשתקד, ב- 3.67% וב- 4.26%, בהתאמה.
באזורים מחוץ ללונדון נרשמה עליית המחירים הגבוהה ביותר בסך 11.9% בהשוואה לרבעון הראשון של 2016, בלונדון עצמה עלו המחירים ב- 11.2%, דרומית-מזרחית ללונדון ב- 8%, דרומית-מערבית ללונדון ב- 5.5% ובמזרח אנגליה ב- 5.4%.
באזור הצפוני-מערבי נרשמה עלייה קלה של קרוב ל- 0.2%, כאשר בצפון נרשמה ירידה של 1.4% ובסקוטלנד גם כן ירידה של 0.5%.
עליית ביקושים בשוק הדיור באנגליה
"בחודשים האחרונים עלה הביקוש בשוק הדיור ונצפו עליות חדות גם במספר עסקאות הרכישה ובכמות אישורי המשכנתאות" כך מסר רוברט גרדנר, הכלכלן הראשי בבנק למשכנתאות ניישנווייד. "עלייה זו נגרמה, ככל הנראה, בשל השינויים הצפויים במחירי מס הבולים על בית שני וייתכן שגרמה לקונים להציג רכישות מוקדם כדי להימנע מתשלום המס הנוסף".
"קצב עליית מחירי הדיור עשוי להתמתן שוב באפריל, לאחר שייכנסו לתוקפם השינויים במס הבולים".
סכנה צפויה לשוק הנדל"ן בבריטניה?
עליית שיעור מס הבולים בסך של 3% נכנסה לתוקף באפריל 2016 וחלה על כל רכישות הדירות להשכרה, בנוסף על שיעורי המס הקיימים והגבוהים ממילא. בעל דירה שמתכנן הוצאה של מיליון ליש"ט במטרה להפוך דירה בגודל רגיל לחמש יחידות דיור, יצטרך לשלם מס בולים בסך 73,750 ליש"ט או 7.4% מערך הרכישה וזאת בנוסף לעלויות הרכישה הנוספות.
מכה נוספת צפויה לנחות על שוק הנדל"ן הבריטי כתוצאה מצעדים שיינקטו, ככל הנראה, למניעת הלבנת הון נגד זרים בעלי נכסים, בעקבות פרשת הדלפת הענק של מסמכי פנמה אשר סימנה את שוק עסקי הנדל"ן בלונדון כיעד אפשרי ל"לכלוך" כסף על ידי משקיעים זרים. צעדים אלה מדאיגים את שוק הנדל"ן המקומי, שכן חלק נרחב מאזורי היוקרה במרכז לונדון כבר נמצא בבעלות משקיעים זרים אשר רוכשים שטחים באמצעות חברות, משקיעים אשר לא ישמחו לעמוד תחת חקירה.
לבסוף, מתוכנן להרחיב בקנה מידה גדול את מתן זכות הרכישה במחירים נמוכים משמעותית ל- 1.5 מיליון דיירי אגודת הדיור. למהלך זה תהיה, ככל הנראה, השפעה משמעותית על שוק הדיור הפחות יוקרתי.
המגמה בלונדון
מגמת העלייה במחירי הדירות באזורים מרכזיים בבירה צפויה להמשך בשלושת החודשים הבאים, זאת לפי סקר שנערך על ידי הארגון למקצועות הנדל"ן בבריטניה RICS במרץ 2016.
צפי המחירים לשנים עשר החודשים הבאים, לעומת זאת, נותר במגמה חיובית. על פי סקר זה, עליית מחירים חזקה צפויה גם בחלקים נוספים ברחבי בריטניה במהלך 2016.
למרות יחס מחיר להכנסה גבוה מאד בלונדון ובערים בדרום-מזרח ובדרום-מערב, עליית מחירי הדירות בבריטניה עדיין מואצת בשל ארבע הסיבות הבאות:
התגברות ההגירה וגידול באוכלוסיה, בייחוד בלונדון.
שיעורי הריבית ירדו לשיא נמוך, בשל הרחבה כמותית שגרמה לגידול בכמות הכסף במשק.
המרכז המסחרי של לונדון ממשיך לשגשג.
פעילות הבנייה נותרה חלשה, כמות הדירות החלה לעלות ב- 3.8% מדי שנה עד ל- 166,900 יחידות ב- 2015. בניית דירות למגורים עלתה ב- 10.2% מדי שנה עד ל- 152,440 יחידות, זאת על פי המשרד הממשלתי לענייני קהילה ושלטון מקומי בבריטניה.
כדי להפחית את הלחץ לייצר מלאי דירות, הודיע בינואר 2016, ראש ממשלת בריטניה, דייויד קמרון, על כוונת הממשלה להחליף כ- 100 נכסי עזבונות בבתים איכותיים למגורים.
עוד הודיעה הממשלה כי במהלך 2016 יתווספו אלפי יחידות דיור בר השגה. 40% מתוך 13,000 הדירות בגל הראשון תיועדנה לרכישת דירה ראשונה ותהיינה ממוקמות בארבעה אזורים מחוץ ללונדון. בנוסף, הוקמה קרן לדירה ראשונה בגובה של 1.2 מיליארד ליש"ט (1.73 מיליארד דולר ארה"ב), אשר תשמש להסבת שטחי תעסוקה לטובת בתי מגורים, במטרה לבנות 30,000 יחידות לדירה ראשונה ולהוסיף עוד 30,000 יחידות לשוק, עד שנת 2020.